Szczegółowy opis
DROŻDŻE LALVIN Rhone 2056 – 20 g
LALVIN L 2056 to specjalnie wyselekcjonowana, sucha, czysta kultura drożdży, stosowana szczególnie do fermentacji moszczu i zacieru do wina czerwonego. Oprócz zachowania koloru, szczególnymi zaletami są szybka fermentacja i ciągła fermentacja. LALVIN L 2056 bardzo dobrze komponuje się z pikantnymi, głęboko czerwonymi winami (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir).
Dawkowanie: g/hl, wspólne trudne warunki. Zacier z czerwonego wina 15 – 25, 30-40, Czerwone wino 15 – 20, 30-35. Podane ilości mają charakter orientacyjny i należy je dostosować do indywidualnych warunków ze względu na zdrowotność zbieranych winogron, temperaturę, wielkość pojemnika itp. W przypadku dużych pojemników należy zapewnić odpowiednie chłodzenie. Zalecamy wymieszać LALVIN L 2056 z 10-krotną ilością mieszanki moszczu i wody o temperaturze 35 – 40°C i dodać do moszczu po około 15 minutach, po ponownym wymieszaniu. Optymalna temperatura fermentacji wynosi od 17 do 28°C
Przechowywanie: przechowywać w nienaruszonym opakowaniu w temperaturze 4 – 10°C przez trzy lata. Można je także przechowywać przez krótki czas w temperaturze 20°C. Otwarte opakowanie należy natychmiast zużyć.