Szczegółowy opis
Drożdże organiczne Vitiferm Pinot Alba Bio
Właściwości: jest to rodzaj drożdży Saccharomyces cerevisiae, który został wyselekcjonowany z całkowicie ekologicznego środowiska. Ze względu na szybkie uwalnianie polisacharydów drożdże nadają się do fermentacji win białych o wyraźnym charakterze odmianowym.
Sposób użycia: Drożdże powoli wymieszać z 10-krotną ilością wody i moszczu 1:1 w temperaturze ok. 30 – 32°C, odstawić na ok. 15 min, przed dodaniem do moszczu ponownie wymieszać. Różnica temperatur pomiędzy zawiesiną a moszczem lub zacierem nie może być większa niż 8°C, aby drożdże idealnie wymieszały się w całej objętości moszczu lub zacieru. Optymalna temperatura fermentacji 16-32°C
Dawkowanie: 25 – 30 g/hl, większą dawkę należy stosować w przypadku winogron i moszczy o niskiej jakości oraz w przypadku złego stanu mikrobiologicznego. Przechowywanie: w temperaturze pokojowej oryginalne opakowanie zachowuje gwarantowane właściwości przez trzy lata, przechowywanie w lodówce wydłuża okres przydatności do spożycia.