Szczegółowy opis
Bentonit Brillant w płynie 1 l to jednorodna koloidalna zawiesina poprawiająca fermentację i wstrząsanie podczas fermentacji win musujących w butelkach. Zapobiega przywieraniu drożdży do ścianki butelki (tworzenie się tzw. maski).
Sposób użycia: Przygotuj cuvée z wina, likieru i drożdży. Dodaj zalecaną ilość Brillant do cuvée. Utrzymuj wino w ruchu podczas dozowania i napełniania; zalecamy użycie urządzenia mieszającego ze skrzyżowanymi ostrzami. Brillant flokuluje natychmiast po dodaniu do cuvée, wiążąc w ten sposób wszystkie substancje osadowe. Drożdże są uwięzione w tych płatkach, rozmnażają się bez ograniczeń, ale pozostają uwięzione wewnątrz siatkowatej struktury płatków. Po butelkowaniu Brillant pokrywa wnętrze butelki powłoką izolującą, która jednak nie wiąże się intensywnie ze szkłem. Po wstrząśnięciu kurczy się i wsuwa do szyjki butelki, nie pozostawiając śladów na szkle. Na wytrząsarce wykazuje wysoką wydajność.
Dozowanie: 60 ml/hl
Przechowywanie : Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu. Otwarte opakowanie należy zawsze zużyć szybko.