Stabilizator PVPP – 100 g

54,00 

zastosowanie: produkcja wina

opakowanie: 100 g

dawkowanie: zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Na stanie

Szczegółowy opis

PVPP – 100 g

Opis i zastosowanie:

Stabilizator –  poliwinylopolipirolidon (PVPP), który można wykorzystać do poprawy ważnych cech jakościowych wina. Zastosowanie przynosi efekty pod względem koloru, zapachu, smaku, stabilności. PVPP głównie adsorbuje polifenole flawonoidowe, które odpowiadają za niepożądaną  goryczkę. Usuwając niepożądane prekursory garbników i gorzkich substancji, poprawia się długoterminowa stabilność sensoryczna. Redukcja polifenoli eliminuje ryzyko zmętnienia białkami i garbnikami a także ryzyko tzw. Brązowego lub czarnego zmętnienia (eliminacja stężonych tanin / zmętnienia żelazem i garbnikami).

Sposób użycia:

PVPP dodaje się w postaci zawiesiny: przygotuj ok. 10% roztwóe PVPP w odpowiedniej ilości moszczu, wina lub w wodzie. Zawiesinę polimeru dodaje się do zbiornika po 1-2 godzinach pęcznienia i mieszania. Po zaledwie kilku minutach mieszania (około 5-10 min) zawiesina osiąga swój efekt. Wino lub sok można przefiltrować przed całkowitą sedymentacją PVPP lub nawet później.

Dawkowanie:

zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Parametry techniczne

Waga 0.1 kg
Wymiary 20 × 15 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • VINOLOK 18,5 low top classic

    VINOLOK 18,5 low top classic

    2,99 
    Dodaj do koszyka
  • butelka na wino REN CRU 750 ml verdetrusco - na korek

    butelka na wino REN CRU 750 ml verdetrusco – na korek

    5,95 
    Dodaj do koszyka
  • zamknięcie do oliwy DOP - ciemnozielone

    zamknięcie do oliwy DOP – ciemnozielone

    1,39 
    Dodaj do koszyka
  • Drożdże LALVIN EC 1118 - 20 g

    Drożdże LALVIN EC 1118 – 20 g

    15,99 
    Chwilowy brak
  • Nalewarka próżniowa Enolmatic do piwa

    Nalewarka próżniowa Enolmatic do piwa

    1 375,00 
    Dodaj do koszyka