Szczegółowy opis
Siarczan miedzi 100 g
Zastosowanie:
Siarczan miedzi jest produktem o wysokiej czystości wybranym specjalnie do stosowania w winie. Służy do usuwania niepożądanego zapachu siarkowodorem lub podobnym zapachem.
Dawkowanie: Wino jest traktowane produktem tylko w winie gotowym do rozlewu, dzięki czemu siarczan miedzi może całkowicie reagować z niepożądanymi smakami. Możliwość stosowania siarczanu miedzi jest prawnie ograniczona do 1 g / hl, niemniej jednak nawet na poziomie 0,1 g / hl można znacznie poprawić smak wina. „Naprawę” wina za pomocą siarczanu miedzi na ogół przeprowadza się dopiero po poprzednim badaniu w laboratorium.
Sposób użycia:
Wymaganą ilość siarczanu miedzi rozpuść w niewielkiej ilości wody i energicznie mieszając dodaj do wina. Reakcja siarczanu miedzi z niepożądanymi substancjami rozpoczyna się w momencie dozowania. Po obróbce siarczanem miedzi konieczna jest filtracja aby zapobiec ponownemu uwalnianiu substancji powodujących niepożądane aromaty. Następnie niezbędne jest sprawdzenie ilości miedzi zawartej w winie w profesjonalnym laboratorium.