Szczegółowy opis
Zol krzemionkowy 250 ml
Opis produktu:
Specjalny roztwór kwasu krzemowego o szczególnej czystości i aktywności podczas klarowania napojów. Zawiera 30% technicznie czystej krzemionki koloidalnej. Jest stosowany z żelatyną lub innym dodatnio naładowanym środkiem, jako wzmacniacz flokulacji. Poddanie działaniu silisolu i klarującej żelatyny zapewni ekonomiczne i neutralne smakowo klarowanie, przez co często uzyskuje się poprawę smaku. Nawet w trudnych przypadkach klarowanie się wina przyspiesza; osad osadowy staje się bardziej zwarty, przez co zmniejsza się stratę podczas produkcji, czas filtracji i zużycie środków pomocniczych do filtrów. Efekt klarowania wpływa na: zawartość garbników, pH, lepkość, charakterystykę cząstek, czas reakcji i flokulację. Czynniki te określają ilość zastosowanych środków. Dodaj silisol i żelatynę osobno i energicznie mieszaj po każdym dodaniu. Nigdy nie dodawaj produktów bezpośrednio jeden po drugim bez mieszania napoju. Przed dodaniem należy wstrząsnąć zawartością pojemnika.
Dawkowanie:
30–60 ml silisolu + 25–50 ml płynnej żelatyny (1,5–5 g drobnoziarnistego),
trudne do klarowania wino 50–100 ml + 50–100 ml płynnej żelatyny (5–10 g drobnoziarnistej)
Przechowywanie:
Nie przechowywać w temperaturze poniżej 5 ° C .