Szczegółowy opis
Drożdże AKTIV HEFE 4 20 g
Zastosowanie:
Drożdże odpowiednie do produkcji wina musującego, Riesling, Kerner, Traminer red, Pálava, Sauvignon, Neuburg
Drożdże podtrzymujące aromaty odmianowe, owoce tropikalne, ananas i cytrusy nadają się do win z resztkowym cukrem.
Sposób użycia:
Przygotuj odpowiednią dawkę drożdży na ilość moszczu, który chcesz fermentować.
Przygotowanie drożdży: Dodaj 5 części moszczu i 5 części ciepłej wody (30-40 ° C) do 1 części suchych drożdży. Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko zamieszaj. Korona piankowa wykazuje aktywność drożdżaków. Pozostawić do ostygnięcia do około 20 ° C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu poniżej 15 ° C pozostawić do ostygnięcia do maksymalnej różnicy 7 ° C.
Dawkowanie:
w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl
w trudnych warunkach fermentacji: 40 g / hl
Zalecana temperatura fermentacji:
15-20 ° C.
Przechowywanie:
Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.