Wodorowęglan potasu 100 g

12,00 

opakowanie: 100 g

zastosowanie: do odkwaszenia moszczu i wina

dawkowanie: 66,7 g / 100 litrów

Na stanie

Szczegółowy opis

Wodorowęglan potasu 100 g

Zastosowanie:

Węglan potasu służy do odkwaszenia moszczu i wina. Stosowany do prostego odkwaszania, czyli do usunięcia kwasu octowego. Zaletą jest możliwość dodawania preparatu do już przefiltrowanego wina.

Dawkowanie: 66,7 g / 100 litrów, obniży kwas o 1 g na litr.

Sposób użycia:

Preparat dodaje się bezpośrednio jako proszek do wina z intensywnym mieszaniem.
Ze względu na uwolnienie CO2 może powstać więcej piany, dlatego pojemnik odkwaszający powinien mieć wystarczająco dużo wolnej przestrzeni nad powierzchnią.
Po odkwaszeniu wino należy przechowywać w chłodnym miejscu przez 2–3 dni w celu bezpiecznego wytrącenia kamienia. W przypadku przechowywania w temperaturze piwnicy wytrącanie się kamienia może zająć kilka tygodni.

Parametry techniczne

Waga 0.1 kg
Wymiary 17 × 12 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • kadź maceracyjna 275 litrów - do fermentacji, maceracji, odbioru wytłoków i szypułek

    kadź maceracyjna 275 litrów – do fermentacji, maceracji, odbioru wytłoków i szypułek

    149,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja! lejek biały, plastikowy 18 cm

    lejek biały, plastikowy 21 cm

    9,99 
    Dodaj do koszyka
  • Zawór fermentacyjny A20 do pokrywy zbiornika Letina

    Zawór fermentacyjny A20 do pokrywy zbiornika Letina

    79,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja! Kapturki termokurczliwe 38x45 mm bezbarwne - ze zrywką

    Kapturki termokurczliwe 38×45 mm bezbarwne – ze zrywką

    0,13 
    Dodaj do koszyka
  • Złącze kłowe typu GEKA - na wąż DN25 (25 mm 1")

    Nypel prosty do węża DN20 – mosiężny

    6,90 
    Dodaj do koszyka