Szczegółowy opis
Opis
Specjalny jednorodny roztwór taniny do upiększania wina, pozyskiwany z żołędzi i jadalnych kasztanów. Jego stosowanie pozytywnie wpływa na dojrzałość i różnorodność smakową win i win musujących.
Zalety:
– pozytywnie wspomaga tworzenie aromatów i smaków podczas fermentacji
– wspomaga rozwój wina i wina musującego po fermentacji
– razem z Brillant tworzy zwarty osad podczas fermentacji wina musującego w butelce (methode champenoise)
Sposó użycia:
W przypadku fermentacji w butelce metodą szampańską należy najpierw dodać drożdże i Brillant . Następnie dodaj płyn garbnikowy.
Zapewnij całkowite wymieszanie przed i podczas butelkowania za pomocą wystarczająco mocnego sprzętu do mieszania.
Zwykle do cuvée dodaje się 60 ml/hl. Wyższe ilości powinny być dokładnie określone przez odpowiednie eksperymenty.
Aby lepiej rozprowadzić odmierzoną ilość, rozcieńcz płyn garbnikowy winem, a następnie dodaj do głównej ilości.
Cechy produktu:
Stosuje się głównie razem z Brillant podczas fermentacji w butelce. Tworzenie aromatów i delikatny mus jest pozytywnie wspierane podczas fermentacji. Ponadto, dozowanie umożliwia rozwój, a tym samym dojrzewanie wina i wina musującego po fermentacji.
Dodając go razem z Brillant , umożliwiasz uzyskanie zwartego osadu podczas fermentacji wina musującego w butelce (metoda szampańska).
Bezpieczeństwo:
Nie ma zagrożenia dla ludzi ani środowiska podczas przechowywania, obsługi lub transportu.
Składowanie:
Jest rozlewany do plastikowych butelek z zakrętkami i może być przechowywany w niskich temperaturach od 4 do maks. 10 °C przez ok. 9 miesięcy. Nieużywane butelki szczelnie zamknij i zużyj w ciągu tygodnia.