Szczegółowy opis
Zastosowanie: Drożdże Sauvy zostały wybrane ze względu na wyjątkową zdolność wchłaniania i uwalniania lotnych tioli. Wzmacniają również tradycyjne aromaty i smaki owoców tropikalnych i cytrusów Sauvignon Blanc, szczególnie w połączeniu z pożywką dla drożdży. Sauvy wytwarza bardzo niską lub zerową kwasowość H 2 S, SO 2 i lotną kwasowość. Drożdże odpowiednie do win, w których wymagana jest wysoka intensywność aromatu, zwłaszcza ekspresja lotnych tioli.
Sposób użycia: Na 1 część suchych drożdży dodać 5 części moszczu i 5 części ciepłej wody (30-40°C). Aktywuje drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszać. Tworzenie się spienionej korony wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20°C. Następnie dodać do moszczu i wymieszać. Poniżej 15°C pozostawić do ostygnięcia, maksymalnie do 7°C. Tolerancja na alkohol do 14,5%.
Dawkowanie: 25 g/hl suchych drożdży aktywnych
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.