Szczegółowy opis
Optyczny refraktometr działający na zasadzie załamania światła przeznaczony do szybkiego określania stężenia roztworów wodnych. W tym przypadku, aby określić zawartość cukru w soku owocowym lub roztworze cukru. Urządzenie posiada wbudowaną automatyczną kompensację temperatury, dzięki czemu nie wymaga ponownej regulacji w przypadku niewielkich zmian temperatury.
Szczegóły techniczne
– Temperatura odniesienia 20°C
– ATC – automatyczna kompensacja temperatury (w temperaturach od 0 do 30°C)
– Możliwość ostrzenia
– Długość ~ 160 mm
– Wysokiej jakości projekt techniczny
– Zawartość opakowania: wytrzymałe etui, refraktometr, ściereczka do czyszczenia, pipeta do pobierania próbek, śrubokręt, instrukcja w języku czeskim.
Pozwala określić wartość zawartości cukru w czterech różnych skalach:
– Skala czeskiego standardu musi mierzyć °CNM (kg cukru na 1 hl moszczu)
– Miernik moszczu Klosterneubur ° KMW (kg cukru na 100kg moszczu) – używany w Austrii
– Oechsle musi mierzyć ° Oe – używany w Szwajcarii i Niemczech określa gęstość moszczu g/l zmniejszoną o 1000
– Uniwersalna skala Brix (% Mas Sacch) pozwala odczytać procent wagowy stężenia cukru w wodzie. To znaczy miernik cukru. Mierzy cukier resztkowy w drożdżach.
Instrukcja pomiaru:
Upuścić kilka kropel jagody bezpośrednio na optyczną część refraktometru, zamknij osłonę pryzmatu tak, aby sok rozpłynął się po pryzmacie pomiarowym bez suchych plam i bąbelków, a następnie spójrz pod światło i w razie potrzeby wyostrz.
Wygodnie odczytaj wynikową wartość na wybranej skali.
Refraktometr objęty jest 24-miesięczną gwarancją od daty sprzedaży. Gwarancja nie obejmuje wad spowodowanych nieprawidłowymi, gwałtownymi uszkodzeniami lub samowolnymi modyfikacjami.
W razie pytań prosimy o kontakt.