Szczegółowy opis
Jest to oryginalny zbiornik Letina produkowany w Chorwacji, co stanowi gwarancję jakości.
Zbiornik fermentacyjny Letina PZ o pojemności 620 l może służyć zarówno do fermentacji, jak i dojrzewania wina oraz przechowywania innych płynów spożywczych. Zbiornik ten jest dodatkowo wyposażony w płaszcz, którym można chłodzić wino lub inny alkohol w czasie fermentacji. Oczywiście w celu obniżenia temperatury niezbędny jest agregat chłodniczy.
Jest to zbiornik ze stożkowym dnem, osadzony na trzech przyspawanych nóżkach. Takie rozwiązanie sprzyja łatwiejszemu prowadzeniu fermentacji oraz późniejszych prac związanych z myciem czy pobieraniem próbek do analizy.
Zbiornik ten jest wykonany ze stali nierdzewnej AISI 304. Po zewnętrznej stronie wykończony jest w kwieciste wzory, od wewnątrz jest wysokopolerowana lustrzana powierzchnia, która zapobiega nadmiernemu przywieraniu osadów i kamienia winnego po zakończonej fermentacji.
charakterystyka zbiornika Letina PZ 620 z płaszczem chłodzącym:
- pojemność całkowita: 620 l
- płaszcz chłodzący na plecach zbiornika
- średnica zbiornika (bez zaworów): 797 mm
- wysokość całkowita zbiornika: 1570 mm
- wysokość nóżek: 300 mm
- kranik probierczy: 1/2″
- zawór całkowitego wypróżnienia: 1″
- zawór czystego wypróżnienia: 1″
- pokrywa pneumatyczna (stalowa)
- zawór fermentacyjny: PVC
- dętka + pompka + manometr
- pokrywa przeciwkurzowa ze stali nierdzewnej
Zbiorniki są wysyłane osobno na paletach zabezpieczone gąbką, folią stretch i specjalną taśmą spinającą.
Przedstawione zdjęcie ma charakter poglądowy. Szczegółowy schemat rozmieszczenia zaworów znajduje się w pliku ze specyfikacją techniczną.
W ofercie posiadamy wszystkie typy zbiorników, także te produkowane według indywidualnych projektów. W razie zainteresowania prosimy o kontakt.
Zbiorniki nie powinny być czyszczone ani dezyfnekowane środkami, które zawierają siarkę ani służyć do przechowywania chlorowanej wody.
Do dezynfekcji stali AISI304 należy stosować NaOH oraz kwasek cytrynowy oraz ciepłą wodę.