Szczegółowy opis
Bentonit PURANIT 1 kg
Środek klarujący – to specjalnie wyselekcjonowany bentonit sodowo – wapniowy do klarowania i stabilizacji białkowej moszczy, win i soków owocowych. W procesie selekcjonowania środek klarujący szczególną wagę kładzie się na:
– najlepsze własności klarująco adsorpcyjne
– dobre właściwości suspendujące
– minimalizacja ilości osadu
Zastosowanie:
Środek klarujący można stosować sam jako stabilizator białkowy lub w kombinacji z żelatyną i zolem krzemionkowym jako substancję wspomagającą proces klarowania. Dzięki podwyższonej aktywności. W zestawieniu z innymi bentonitami daje dobre rezultaty już przy mniejszym dawkowaniu. Najlepsze właściwości klarujące i adsorpcyjne PURANIT polegają na bezpośrednim kontakcie poszczególnych jego uwodnionych cząstek. Lepsze efekty uzyskuje się przez wstępne rozprowadzenie produktu przy intensywnym mieszaniu w 3 – 5 krotnej ilości wody do uzyskania jednolitej zawiesiny bez granulek. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, gdy zawiesinę poddamy kilkugodzinnemu wstępnemu pęcznieniu, mieszając od czasu do czasu (nalepiej na dzień przed klarowaniem). Nadmiar wody może być zlany znad zawiesiny. Rezygnacja z pęcznienia jest w zasadzie możliwa ale zwiększa używaną ilość, ponieważ bentonit praktycznie nie ma czasu na pęcznienie i szybko osiada. Wyniki klarowania zależą w dużej mierze od dobrego ,intensywnego wymieszania napoju z PURANIT środek klarujący co dzięki równomiernemu rozmieszczeniu prowadzi do szybkiej sedymentacji zmętnień białkowych.
Dozowanie:
Wskazane jest określenie wymaganej dawki bentonitu w teście wstępnym. Można przyjąć jako orientacyjne, następujące dawki, ale takie klarowanie należy sprawdzić bentotestem lub testem ciepło-zimno.
Niskobiałkowe wina do 100 g/hl
Wysokobiałkowe wina do 200 g/hl
Winiarski do 250 g/hl
Winne rezerwy cukrowe do 200 g/hl
Soki owocowe do 100 g/hl
Klarowanie octu do 120 g/hl
Przechowywanie:
Środek należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 15-25°C .
Zaleca się aby zużyć Bentonit w ciągu trzech lat od daty dostawy. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.