Szczegółowy opis
Bentonit AKTIV 20 kg
Zastosowanie:
Granulowany bentonit sodowo-wapniowy usuwa termolabilne białka z wina. Bentonit usuwa białka z wina, pomaga też w niewielkim stopniu obniżyć zawartość garbników i metali ciężkich. Ze względu na wysoki udział sodu ma bardzo wysoką zdolność adsorpcyjną wobec białek.
Sposób użycia:
Wymaganą ilość bentonitu należy wlać do około 10-15 razy większej ilości wody lub wina energicznie mieszając. Następnie mieszanina powinna pęcznieć przez co najmniej godziny. Po tym czasie można usunąć nadmiar wody. Pożądane działanie bentonitu zależy od jego dobrego wymieszania z winem. Przed dodaniem bentonitu należy energicznie zamieszać winem przy użyciu mieszadła, następnie powoli dodać przygotowaną zawiesinę bentonitu i energicznie mieszać przez kolejne 15 minut.
Dawkowanie:
Wina ubogie w białka 30–100 g / hl
Wina o średniej zawartości białka 80–80 g / hl
Wina niezwykle bogate w białko do 350 g / hl
Wino silnie utlenione 20–150 g / hl
Poprawa aromatu 5–15 g / hl
Przechowywanie:
Środek należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 15-25°C .
Zaleca się aby zużyć Bentonit w ciągu trzech lat od daty dostawy. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.