Szczegółowy opis
Drożdże LALVIN R-HST – 20 g
Zastosowanie: LALVIN R-HST uzyskany w drodze naturalnej selekcji z austriackich moszczów Riesling. LALVIN R-HST ma doskonałe podstawowe właściwości, takie jak szybka fermentacja, dobra fermentacja i niskie tworzenie niepożądanych produktów ubocznych fermentacji. Selekcja dokonywana była przez kilka lat z moszczu pochodzącego z tego samego miejsca, które regularnie dostarczało najwyższej jakości wino. Szczep R-HST był wielokrotnie znajdowany we florze spontanicznej i zawsze był reprezentowany dominująco wraz z jednym lub dwoma innymi szczepami pod koniec fermentacji w młodym winie. Porównanie tych szczepów wykazało, że najlepszy z nich jest szczep R-HST. LALVIN R-HST zachowuje doskonałą strukturę Rieslinga i daje szlachetną odmianę typowego Rieslinga.
Sposób użycia: Na 1 część suchych drożdży dodać 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C). Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl, w trudnych warunkach fermentacji: 30 – 50 / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 15-22° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.